Новини

Домът на Мария Йорданова в плевенския квартал „Мара Денчева” е апартамент в обикновена жилищна кооперация. Но още с влизането пред очите ти грейват шарките на ръчно изработени чипровски килими. Домакинята с желание отваря капака на раклата, за да покаже последните си ръкоделия. Килими, пана, икони, кутии за бутилки и какво ли още не. Ателието й е в таванска стая, точно над хола на жилището. Всеки ден тя влиза в тази стая и тъче на вертикален чипровски стан своите произведения. Има достатъчно светлина, има и всичко, необходимо за тъкане. Това Мария прави от ранното си детство в родното село Железна, Чипровско и до ден днешен.
Макар да има две висши образования – химия и икономика, не забравя за уменията си в древния занаят. Да върне в съвременния дом красотата на българското – това е нейната мечта и всеки ден тя твори, за да я осъществи.

P1000273_

Снимки: авторът

Текст: Цветанка ХРИСТОВА

Източник: „Посредник“

 

Контакти

Мария Йорданова, телефон: 0885 574 049, maria@kiprovets.eu

[contact-form to=’zokikroki@gmail.com’ subject=’Коментари сайт Кипровец’][contact-field label=’Име’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Фамилия’ type=’name’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Относно’ type=’text’/][contact-field label=’Коментар:’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Килими

Автентични чипровски килими

 

« на 3 »